Az egyre nagyobb mértékben szennyezett természetes víz körforgásba kapcsolódik be az emberi vízfogyasztás körforgása. Kútjainkkal a talajból vételezünk vizet, majd a használat után juttatjuk vissza tavainkba, folyóinkba, a természetes körforgásba. A kinyert vizet megpróbáljuk –feleslegesen- teljes mennyiségben emberi fogyasztásra alkalmassá tenni. Valójában ez a tisztítás csak megváltoztatja szennyezés jellegét, ipari vizet állít elő. Az ipari víz nagyon megfelelő öntözésre, ipari folyamatokhoz, a lakossági felhasználásra, de emberi fogyasztásra –ivásra- nem alkalmas. Emberi fogyasztásra az ipari víznél sokkal jobban megfelelnek a természetes ásványvizek, de sajnos ezek sem az emberi test igényeihez igazodnak. Az ember valójában a felhasználási körforgásban lévő vízmennyiségnek csak elenyésző részét issza meg. Egy fő naponta kb. 150 liter vizet használ fel az alábbi eloszlásban:
- ivás, főzés: 3-4 liter
- kézmosás: 10-15 liter
- fürdés, zuhanyozás: 20-40 liter
- mosás: 20-40 liter
- tisztítás: 5-10 liter
- WC használat: 20-40 liter
Víztakarékossági tanácsok
- gyorsan mossuk meg a kezünket, ne folyassuk feleslegesen a vizet
- fogmosáskor használjunk poharat
- minden szemét szennyezi a vizet a körforgásban. Soha ne öntsön olajat, vegyszereket, hulladékot a WC-be.
A víz szerepe az emberi testben
Az újszülöttek kb. 75-80%-át víz képezi. A felnőttek testének kb. 60-70%-a víz, pl. egy 80 kp súlyú felnőtt szervezet kb. 54 l vizet tartalmaz. Az agy 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz. Egy ember évente több mint 1000 liter folyadékot megiszik, és a veséken naponta 180 liter testnedv folyik át. Csak az édesvíz alkalmas emberi fogyasztásra, így van ez az állatok és növények esetében is. Az ember étel nélkül hetekig is kibírja, víz nélkül másfél nap után elpusztul. A víz szerepe az emberi testben létfontosságú. A víz legfontosabb feladatai a szervezetben:
- a víz szállítja a tápanyagokat a sejtekhez
- a víz eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket
- a víz karbantartja a sejtek elektromágneses teréhez szükséges elektron és protonszintet
- a víz párásítja a levegot amit belélegzünk
- a víz teszi rugalmassá az izületeket a csontok összekapcsolásához
- a legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot víz alkotja.
Tévhitek a vízről
A víz funkcióinak egyikéhez sem szükséges az ásványok vagy egyéb oldott anyagok jelenléte a vízben. Ezért aztán az ember élete során ásványok formájában 200 kg kőzetet iszik meg, ami csak keresztülmegy a testén.
Szervezetünknek szüksége van ásványi anyagokra, de azt a vízből nem képes felhasználni, csak a szerves ásványi anyagokat képes felhasználni. Tehát elsősorban az ételekből veszi fel a test az ásványi anyagokat, esetleg a táplálkozás során elfogyasztott vízből. Másrészt ha megvizsgáljuk a vizek ásványi anyag tartalmát, kiderül, hogy a szükséges mennyiségnek csak egy kis töredékét tartalmazzák.
Ásványi anyag |
A szervezet napi szükséglete | Szervetlen anyag 1 l ásványvízben | Szerves ásványi anyag 100g termékben |
Kalcium | 1000 mg | 45-220 mg | Sajt 1200 mg |
Kálium | 2000 mg | 90 mg | Szója 2000 mg |
Magnézium | 300 mg | 50 mg | Dió 250 mg |
Vas | 19 mg | 3 mg | Búzakorpa 13 mg |
Cink | 12 mg | 2 mg | Korpakenyér 2 mg |
Nátrium | 2000 mg | 150 mg | Sajt 1300 mg |
Hogyan fedezzük ásványi anyag szükségletünket?
Az alábbi táblázat tartalmazza azokat az ásványi anyag határértékeket amelyre egy egészséges embernek szüksége van. Látni fogjuk a víz szerepe elhanyagolható az ásványi anyagok pótlásának feladatában.
Speciális diéta esetén jelentős eltérések lehetnek a napi szükségletek értékeiben, ebben az esetben tartsa be az orvos által javasolt étrendet.
Feltüntettük azt is, hogy átlagosan mennyi ásványi anyagot tartalmaz az ásványvíz és mennyit lehet a különböző ételekből felvenni, az adatok természetesen tájékoztató jellegűek, függenek a víz fajtájától is.
Ásványi anyag |
Napi szükséglet | Napi felvétel ivóvízzel |
1 liter ivóvíz tartalma |
Ásványi anyag források |
100g táplálék tartalma |
Kálcium | 500-1.000 mg | 100 mg | 95 mg | kemény sajt puha sajt dió zöldség fehérliszt tej tojás gabona gyümölcs |
1.200 mg 725 mg 250 mg 150 mg 140 mg 120 mg 80 mg 60 mg 60 mg |
Kálium | Nincsen ajánlott napi bevitel mennyiség,a felvétel intervalluma 1.960 és 5.870 mg között van. Sok táplálék tartalmaz káliumot, de regionálisan nagy eltérések lehetnek a mennyiségekben. Az adatok csak irányszámok. |
– | 90 mg | szójaliszt szárított gyümölcs búzakorpa friss saláta burgonya dió műzli gyümölcslé tojás sajt indiai tea pörkölt kávé kakaópor |
1.660 -2030mg 710 – 1.880 mg 1.160 mg 140 – 1.080 mg 1.020 mg 350 – 950 mg 100 – 600 mg 110 – 260 mg 140 mg 100 – 190 mg 2.160 mg 2.020 mg 1.500 mg |
Nátrium | Nincsen napi ajánlott mennyiség, de 1.000 – 3.000 mg elegendő naponta. A nátrium források legismertebb fajtája az asztali só. |
2 – 300 mg | 150 mg | ömlesztett /puhasajt műzli sózott sajt kenyér tojás |
1.360 mg 1.200 mg 870 mg 560 mg 140 mg |
Molibdén | kb. 0,5 mg | – | – | hajdina babkonzerv búzacsíra szójabab gabona tojás kakaó zöldség gyümölcs |
0,49 mg 0,35 mg 0,20 mg 0,20 mg 0,09 mg 0,05 mg 0,05 mg 0,03 mg 0,02 mg |
Króm | Nincsen napi ajánlott mennyiség, de a 0,05 – 0,2 mg közötti érték elegendő naponta | 0,01 mg | 0,05 mg | tojás sárgája sörélesztő keménysajt gyümölcslé korpakenyér méz zöldség gyümölcs |
0,18 mg 0,12 mg 0,06 mg 0,05 mg 0,04 mg 0,03 mg 0,02 mg 0,01 mg |
Nikkel | Még nincs kielégítő kutatási eredmény | – | 0,05 mg | Még nincs kielégítő kutatási eredmény | – |
Kobalt | kb. 0,001 mg | – | – | fésűkagyló máj zöldség |
0,225 mg 0,015 mg 0,020 – 0,060mg |
Foszfor | Nincsen ajánlott napi bevitel mennyiség, a felvétel intervalluma 240 és 1.200 mg között van (kortól függően). | – | – | sörélesztő tejpor búzacsíra keménysajt dió gabona tojás joghurt |
1.900 mg 950 mg 930 mg 520 mg 370 mg 290 mg 128 mg 140 mg |
Kén | 800 mg | 0,05 mg | 240 mg | dió fokhagyma sajt tojás teljes liszt hüvelyes növények |
150 – 380 mg 370 mg 200 – 330 mg 180 mg 150 mg 120 mg |
Szilícium | nincsen napi ajánlott mennyiség |
– | – | – | – |
Fluor | nincsen napi ajánlott mennyiség |
4 mg | – | – | – |
Jód | kb. 0,2 mg | 0,04 mg | – | kagyló hering gabona, zöldség, gyümölcs |
0,659 mg 0,021 – 0,027 mg 0,002 – 0,005 mg |
Magnézium | 220 – 400 mg | 50 mg | 50 mg | szójabab dió teljes búzaliszt barnarizs szárított gyümölcs zöldség banán |
310 mg 250 mg 140 mg 119 mg 80 mg 60 mg 42 mg |
Vas | 8-28 mg | 3 mg-ig | 0,2 mg | búzakorpa kakaópor szójaliszt petrezsejem szárított gyümölcs gabona vörösbab |
12,9 mg 10,5 mg 8,0 mg 8,0 mg 5,8 mg 4,1 mg 2,5 mg |
Cink | 8 – 16 mg | 2 mg | – | sörélesztő keménysajt korpakenyér tojás hüvelyes növények teljes gabona |
7,8 mg 4,0 mg 2,0 mg 1,5 mg 1,0 mg 1,0 mg |
Réz | 1 – 2,5 mg | 1 mg | – | sörélesztő olivabogyó dió hüvelyes növény korpakenyér szárított gyümölcs |
3,3 mg 1,6 mg 1,4 mg 0,8 mg 0,3 mg 0,3 mg |
Vanádium | kb. 0,1 – 0,3 mg | – | – | petrezselyem hónapos retek kapor fejes saláta eper uborka alma |
2,95 mg 0,79 mg 0,46 mg 0,28 mg 0,07 mg 0,04 mg 0,03 mg |
Ón | Még nincs kielégítő kutatási eredmény | – | – | – | – |
Mangán | 2 – 5 mg | – | 0,05 mg | gabona korpakenyér dió hüvelyes növények gyümölcs zöld zöldség |
4,92 mg 4,21 mg 3,54 mg 2,01 mg 1,05 mg 0,78 mg |
Klór | nincs ajánlott napi mennyiség A klór tápanyagforrása megegyezik a nátriuméval. Aki megfelelő mennyiségű nátriumot vesz magához (konyhasó), az egyben klór szükségletét is kielégíti. |
– | – | – | – |